Θεματική

ΧΙΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΗΜΕΙΩΤΙΚΗΣ
Σημεία της Ευρώπης

Θεσσαλονίκη, Ελλάδα, 1-3 Νοεμβρίου 2019

 

Διοργανώνεται από την Ελληνική Σημειωτική Εταιρία

και το Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας

του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου ΘεσσαλονίκηςΑπό την αρχαιότητα η Ευρώπη δεν είναι απλώς ένας τόπος αλλά κυρίως μια ιδέα, ένας μύθος, ένα είδος φαντασίας, ένα σημείο. Έχοντας για αιώνες συλληφθεί και αναπαρασταθεί με ποικίλους τρόπους από φιλοσόφους, πολιτικούς, καλλιτέχνες και ταξιδιώτες, και γενέθλιος χώρος των πιο ριζοσπαστικών μορφών ιδιομορφισμού και οικουμενισμού, εξαιρετισμού και κοσμοπολιτισμού, η Ευρώπη έχει βιώσει κάθε λογής κατακερματισμούς, ηγεμονικούς επεκτατισμούς, ανταγωνισμούς και συγκρούσεις, όπως επίσης και το επίμονα επανερχόμενο ζήτημα της ταυτότητάς της. Πολλοί υποδέχθηκαν τη διαδικασία Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης ως ένα σημείο καμπής στην ταραχώδη ιστορία της Ευρώπης, που προσέφερε ένα παγκοσμίως μοναδικό πείραμα διεθνικής διακυβέρνησης και συνεργασίας. Παρ’ όλα αυτά, τα Ευρωπαϊκά αφηγήματα συμφιλίωσης, αλληλεγγύης και ‘ενότητας στη διαφορά’ αποδείχθηκαν ανεπαρκή και αμφιλεγόμενα. Αμφισβητήθηκαν τόσο εκτός Ευρώπης, από γεωπολιτικά οράματα σαν του Παγκόσμιου Νότου, όσο και εντός Ευρώπης, ειδικά κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κρίσης της ευρωζώνης, του Brexit και της μετανάστευσης. Το κύμα ανελευθερισμού, λαϊκισμού, εθνικισμού και νατιβισμού που σάρωσε ακολούθως την Ευρωπαϊκή ήπειρο, έχει καταστήσει την επιβίωσή τους ολοένα και πιο αβέβαιη.


Από το ξεκίνημά τους το 1979, τα Διεθνή Συνέδρια της Ελληνικής Σημειωτικής Εταιρείας εστιάζουν σε θέματα άμεσα συνδεδεμένα με τα ζητήματα και τις προκλήσεις της εκάστοτε συγκυρίας. Συνεχίζοντας αυτήν την παράδοση, το συγκεκριμένο Συνέδριο επιδιώκει να επανεπιβεβαιώσει τη σημασία της σημειωτικής ως αναλυτικο-κριτικής προσέγγισης των κοινωνικο-πολιτισμικών φαινομένων και να ενθαρρύνει τη διερεύνηση και κατανόηση του σημειωτικού έργου και των συμβολικών πρακτικών που εμπλέκονται τόσο στην οικοδόμηση όσο και στη σημερινή αποικοδόμηση της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

 

Το Συνέδριο προσκαλεί την υποβολή προτάσεων για εισήγηση (διάρκειας 15΄- 20’) ή συνεδρία (panel που περιλαμβάνει 3-4 εισηγήσεις που συγκροτούν μια ιδιαίτερη θεματική ενότητα) που αφορούν μία ή περισσότερες από τις παρακάτω κύριες θεματικές περιοχές:

Ι. Λόγοι και συμβολικές πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης: η κατασκευή της Ε.Ε. μέσω των ποικιλόμορφων συμβόλων, λόγων, πρακτικών, στρατηγικών επικοινωνίας και branding που έχουν αναπτύξει οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί.

ΙΙ. Αποικοδομώντας την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση: διερεύνηση των αναζωπυρωμένων σημειωτικών τάξεων του εθνικισμού και νατιβισμού, ανελευθερισμού και λαϊκισμού, καθώς και των συναφών φαινομένων της ξενοφοβίας, ισλαμοφοβίας, αντι-σημιτισμού, αντι-τρομοκρατικής ρητορικής κλπ, δια μέσου των διαφόρων ειδών της πολιτικής, πολιτισμικής και μαζικής επικοινωνίας.

ΙΙΙ. Εικόνες, Ήχοι και Αφηγήματα της Ευρώπης: διερεύνηση κάθε είδους σύγχρονων πολιτισμικών κειμένων που αφορούν τις αποτυχίες και αντιφάσεις, οράματα και ταυτότητα της Ευρώπης, καθώς επίσης των αναδυόμενων αφηγημάτων, εννοιών και μορφών φαντασίας που επιχειρούν να επανορίσουν τη ‘γηραιά Ήπειρο’ και να προσφέρουν επιτελέσεις μιας ‘Ευρώπης-μετά-την-κρίση’.

IV. Με τα μάτια των Δυτικών και των μη-Δυτικών: η σημειωτική κατασκευή ή/και αποδόμηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την οπτική των μη μελών κρατών του Δυτικού και του μη Δυτικού κόσμου.

 button prosklisi ypovolis eisigisis

button i anakoinosi

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Για οποιαδήποτε πληροφορία, μπορείτε να επικοινωνείτε με την εταιρεία διοργάνωσης του συνεδρίου

T. +30 2310 433099
F. +30 2310 433599

FOLLOW US

facebook social 003 round twitter linkedin 6 24